/ БГНЕС
Босненският град Мостар изглеждаше вчера по-разделен от всякога: стотици хора в хърватската част отдадоха почит на Слободан Праляк, а улиците на бошняците се опразниха, съобщи Франс прес.

Слободан Праляк
БГНЕС

След залез слънце в западната част на града хърватите се събраха да запалят свещ на един площад в чест на човека, който в техните очи е "генерал Праляк" и в никакъв случай военнопрестъпник, опитал се да извърши етническо прочистване срещу бошняците (босненските мюсюлмани) през 1993 и 1994 г., както отсъди международният трибунал.

Подсъдим в Хага почина, след като изпи отрова, чувайки присъдата си (ВИДЕО)

Още следобед в хърватските квартали на този град в южната част на Босна и Херцеговина хърватските знамена бяха спуснати наполовина и дойдоха полицейски подкрепления, за да предотвратят евентуални изблици на насилие.

След като чу, че е осъден на 20 години затвор вчера в Международния трибунал на ООН за военните престъпления в бивша Югославия, Праляк се самоуби, поглъщайки отрова.

Слободан Праляк
БГНЕС

Председателят на колективното председателство на Босна и Херцеговина Драган Чович отиде да запали свещ на площада в Мостар, където бе издигнат портрет на Праляк с надпис: "Твоята саможертва никога няма да бъде забравена", а свещеник отслужи заупокойна молитва.
БТА