Лекарят на националния отбор на България - Бисер Бочев, разясни какво е състоянието на звездата на „Ботев" (Пловдив) Тодор Неделев. Капитанът на "жълто-черните" бе най-сериозно пострадалият от "трикольорите" при катастрофа късно в петък в Тбилиси, като черепът му бе счупен.

8-цата на пловдивчани претърпя успешна операция в грузинската столица, а Бочев заяви, че бързата диагноза и добрата работа на проф.Ингороква са били от изключителна важност, съобщи Gong.bg.


Половинката на Тодор Неделев: Господ го обича и ще се справи

„Тодор Неделев е в сравнително стабилно състояние, отговаря адекватно на въпрос, движи крайниците. Показателите му са добри и излезе от медикаментозната кома след тежката операция. След катастрофата пострадалият беше с много силно главоболие, с кървене от главата. Дезориентиран с данни за амнезия, не помнеше какво се е случило и къде сме. Бързо го заведохме в най-близката добра болница. Слава Богу, че попаднахме в Университетската болница в Тблиси при професор Шота Ингороква. Адмирации и благодарности, бързо се стигна до диагноза", посочи лекарят на специална пресконференция в грузинската столица.

"При направените изследвания се уточни, че има счупване на черепа вдясно, което беше с хлътване на костта и с доста неприятна прогноза, ако не се вземат спешни мерки. След бърза консултация с роднините на Тодор и получаване на информирано съгласие, аз подписах документите и пристъпихме към спешна операция. Бях в операционната и мога да кажа, че операцията беше блестяща от професор Ингороква. Надяваме се, че скоро Неделев ще бъде в такова състояние, което му позволява да води нормален живот“, каза доктор Бочев.

„Към момента състоянието му е под контрол. Очаква се да бъде още 1-2 дни в реанимацията, след което ще остане под наблюдение в неврохирургичното отделение. След това ще вземем решение как да бъде прибран в България“.

„Предлагам първо да мислим кога ще бъде изведен от реанимация. Кога ще почне да води нормален живот и след това ще мислим за футбол. Играта не е изключена тема при такива случаи като неговият. Длъжен съм да кажа, че беше тежка операция с оглед сериозността на травмата, така че смятам, че трябва да минат 3-4 месеца преди да заговорим за спорт и футбол в неговия случай“, отчете Бочев.

Тежка катастрофа с националния ни отбор по футбол, има ранени (ВИДЕО)

„След такива травми и операции и с оглед състоянието на Неделев, със сигурност ще направим всичко възможно той да бъде подсигурен с внимание тук и да може по-бързо и лесно да се чувства комфортно. Има варианти, които ще разработим и ще има хора от България, които да останат с него. Още отсега мислим за момента, в който ще бъде транспортиран към страната ни и ще измислим най-добрата опция", продължи лекарят.

Това не е първият инцидент с автобус и футболен отбор, на който съм бил аз. Другите са били леки, но честно казано за пръв път се сблъсквам с толкова сериозна травма на футболист. Слава Богу, че не е точно във футбола, а при съпътстващите двубоя събития. Ние сме научени да действаме бързо в такива ситуации и смятам, че не сме направили нещо кой знае какво, а това, което трябва", посочи Бочев.

Gong