/ БГНЕС, архив
ЛаТоя Кантрел стана първата жена, избрана за кмет на град Ню Орлийнс в 300-годишната му история, предаде АФП, като цитира местни медии.

45-годишната Кантрел победи с 60% от гласовете, подадени на изборите в събота съперничката си бившата съдийка Дезире Шарбоне. Кантрел ще поеме кметския пост в столицата на щата Луизиана от Мич Ландрийо, който нямаше право на участие в изборите след два мандата.

Кантрел ще встъпи официално в длъжност през май догодина, когато ще се чества 300-годишнината на някогашната френска колониална столица.

ЛаТоя Кантрел се присъединява към твърде малобройни клуб на жените начело на големи американски градове. Проучване на Университета на Ню Джърси сочи, че само 19% от градовете в САЩ с над 300 000 жители имат кметове жени през 2016 г.

Г-жа Кантрел живее в Ню Орлийнс от около 30 години. Тя стана известна с участието си във възстановяването на своя район от катастрофалните поражения на урагана Катрина - най-смъртоносния в историята на САЩ, отнел живота на повече от 1800 души и нанесъл щети за 150 млрд. долара в Луизиана през 2005 г. Тогавашният кмет на Ню Орлиийнс Рей Нейгън излежава присъда от 10 години затвор за корупция и пране на пари, напомня АФП.
БТА