Скандалният Род Благоевич избра заместник на Обама в Сената
Скандалният Род Благоевич избра заместник на Обама в Сената / снимка: БГНЕС

Обвиненият в корупция губернатор на Илинойс Род Благоевич обяви, че избира бившия главен прокурор на Чикаго - 71-годишния Роланд Бърис, на освободеното сенаторско място на новоизбрания президент на САЩ Барак Обама. Сенатски лидери предупредиха, че няма да се съгласят с никого, избран от Благоевич.

Барак Обама заяви, че заподозреният в корупция губернатор на Илинойс не би трябвало да избира заместник, който да заеме мястото му в Сената, съобщават агенциите.

„Роланд Бърис е добър човек и отличен обществен служител, но демократите в Сената дадоха ясно да се разбере преди седмици, че те не могат да приемат назначение, направено от губернатор, който е обвинен в търгуване на същото това място за Сената“, посочва Обама в изявление. „Съгласен съм с тяхното решение и е изключително разочароващо, че губернатор Благоевич реши да го игнорира“.

Според Обама най-доброто решение би било губернаторът да си подаде оставката и да позволи законов и подходящ процес за избиране на заместник на вакантното място.

Род Благоевич бе задържан на 9 декември по обвинение, че е имал намерение да изтъргува мястото на Барак Обама в Сената, а по-късно бе пуснат под гаранция от 4500 долара.