/ iStock/Getty Images
Мярката влиза в сила догодина
От лятото на 2022 г. достъпът до Венеция ще бъде ограничен посредством система от електронни вратички, чрез които ще се регулира туристическият поток, съобщават АНСА и специализираният сайт Фламиния е Динторни.

Вратичките ще бъдат инсталирани на пунктовете за достъп до града. През специално приложение или през интернет ще се прави резервация за посещения на Венеция и ще се плаща входна такса. Ще се получава Кю Ар код, който ще се сканира от посетителя на вратичката и тя ще се отваря и ще го пуска в града. От това правило ще бъдат изключени жителите на Венеция, децата до 6 години, близки роднини на жителите на града и хората, които са резервирали престой в хотел в самата Венеция. Хора, които работят в Града на каналите, но живеят в околни населени места, също ще бъдат освободени от входната такса.

Необичайни за сезона наводнения оставиха под вода площад във Венеция (ВИДЕО)

Целта е да няма струпване на много туристи в града. Обикновено във Венеция има нашествие на туристи, преминаващи там само за деня, но не нощуващи в града, а на съвсем други места. Това подлага на натиск транспортната и музейната система на Венеция, особено във времената на коронавирусна пандемия, когато трябва да се спазва социална дистанция в превозните средства, културните обекти и по улиците на града.

Според специализирания сайт Фламиния е Динторни входната такса за Венеция ще бъде между 3 и 10 евро в зависимост от деня и броя на хората, които се очаква да посетят града. Мярката ще влезе в сила от 1 юни догодина, пише изданието.
БТА