Сирия: САЩ заплашват стабилността на Ливан
Сирия: САЩ заплашват стабилността на Ливан / netinfo

Сирия обвини САЩ в "груба намеса във вътрешните работи на Ливан, подлагаща на сериозна опасност политическата стабилност в съседна страна", предаде ИТАР-ТАСС.

Сирия предупреди в писмо генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, за "опасните последствия от американската политика, която доведе до засилване на разногласието между ливанците".

Това беше съобщено в заявление, разпространено вчера по сирийската национална телевизия.

Растящото напрежение в Ливан безпокои Сирия, тъй като става въпрос за единството, суверенитета и независимостта на съседна държава. В писмото се осъжда поведението на управляващите кръгове в Ливан, които се занимават зад океана с подстрекателство против Дамаск. "Злобната кампания цели да подрони историческите и братските връзки между двете съседни държави", се казва в писмото. В него се подчертава, че Сирия е готова да установи дружески отношения с Ливан, но след като на власт дойде "приятелско правителство", предаде ИТАР-ТАСС.

В Ливан шиитската фундаменталистка организация Хизбула отхвърли призива на високопоставен служител на Пентагона за "стратегическо партньорство" на САЩ с ливанската армия с мотива, че американските опити за укрепване на военните връзки са хитрост за постигане на надмощие в Ливан и могат да превърнат страната във втори Ирак, предаде Асошиейтед прес.

Вашингтон рязко увеличи военната помощ за прозападното правителство на Ливан през последната година, а в четвъртък заместник-министърът на отбраната на САЩ Ерик Еделман каза в интервю за ливанската телевизия, че САЩ искат да засилят още повече военните връзки, включително до "стратегическо партньорство" в подкрепа на въоръжените сили на Ливан. Според Еделман подкрепата за военните ще значи, че шиитската милиция Хизбула няма да има оправдание да разполага с оръжие.

В изявление на Хизбула се казва, че американските усилия са "част от всеобхватен план за обвързване на Ливан с американския проект за региона"

Хизбула обвини САЩ в намеса в ливанските вътрешни работи, заявявайки, че американските планове и "опасностите, които те крият, могат да превърнат страната във втори Ирак," предаде АП.