Сирийски бунтовници убиха 7 членове на милиции, верни на Асад
Сирийски бунтовници убиха 7 членове на милиции, верни на Асад / снимка: Reuters

Сирийски бунтовници убиха най-малкото седмина членове на милициите, верни на президента Башар ал Асад, при нападение срещу превозващ ги автобус, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на опозиционни активисти. Конвой, придружаващ наблюдатели на ООН в южната провинция Дераа, беше поразен от силна експлозия.

Бунтовниците използвали гранатомети срещу автобус с бойците, който минавал през предградието Ирбин в Дамаск. Заради нападението армията е отцепила района и е отвърнала с обстрел, заяви местен активист.

Сирийската армия бомбардира Дума, близо до Дамаск, а пет души бяха убити при прояви на насилие, което продължава в цяла Сирия, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес.

Обстрелването на Дума, на 13 км североизточно от столицата, където бунтовниците са се укрепили, е продължило цяла нощ и днес преди обяд, уточнява центърът.

В съседния град Хараста десетки души са били арестувани от военните.

В Дамаск избухнаха сблъсъци между патрул на службите за сигурност и бунтовници в квартала Майсат. Не се съобщава за жертви.

В провинция Идлиб, близо до град Джиср аш Шугур, цивилен беше убит и трима други - ранени при стрелба с картечници от страна на редовната армия в село Тал Айн ал Хамра.

Другите жертви са в село Маарата, провинция Идлиб, Дейр аз Зур, в квартал Миншие в Дераа и Алепо.

Междувременно стана ясно, че на парламентарните избори в Сирия е победил блокът Национално единство, който подкрепя президента Башар Асад. Това съобщи на сайта си независимият сирийски вестник "Уатан", предаде ИТАР-ТАСС. Вестникът се позовава на достоверни източници, според които освен кандидатите на проправителствения блок в парламента са успели да влязат и независими политици.

Коалицията на силите за мирни промени, обединила фракции на т.нар. лоялна опозиция, е изгубила изборите - нейни кандидати не влизат в парламента. Това са предварителни резултати. Официалните се очаква да станат известни в четвъртък и да бъдат съобщени на пресконференция от председателя на избирателната комисия Халах аз Аззауи. В интервю за телевизия "Сурия" той каза, че вчера е имало повторно гласуване в две секции в Дамаск. Нарушения са били регистрирани в град Хасика, в североизточната част на страната, където също ще има повторно гласуване.

Според "Уатан" избирателната активност е била средно 58 процента.

"На Сирия е нужен мир, а не насилие", заяви ръководителят на мисията на наблюдатели на ООН в град Дераа Роберт Муд, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Норвежкият генерал посети болница, където са настанени ранени сирийски военнослужещи. По думите му очевидно нарушение на примирието е станало пред очите на наблюдателите.

Според сирийската телевизия "Дуня" заложена край пътя бомба се е взривила и е повредила автомобили от колоната, съпровождаща наблюдателите на ООН. Никой не е пострадал. Това е първото покушение срещу "сините барети", отбелязва ИТАР-ТАСС.

Сирийските бунтовници призоваха международната общност да извърши целенасочени удари срещу режима на президента Башар Асад подобно на натовските операции в Либия, за да попречи на избухването на гражданска война в Сирия.

"Това ще съкрати живота на режима", заяви генерал Мустафа Ахмед ал Шейх, шеф на военния съвет на Сирийската свободна армия. "Ние въобще не желаем сухопътна инвазия, тъй като искаме да падне режимът, а не сирийската държава", подчерта генералът, който се намира в Турция.

По-рано днес командирът на главната въоръжена бунтовническа група в Сирия заплаши да поднови нападенията срещу силите на президента Башар Асад. Той каза, че повече не може да стои безучастен, докато правителството продължава да потушава протестите, пише панарабският вестник Аш Шарк ал аусат, цитиран от Ройтерс.

Изявлението на лидера на Свободната сирийска армия полковник Рияд ал Асаад бе пореден удар за крехкото споразумение за спиране на огъня, подкрепяно от ООН. И двете страни са обвинявани, че не спазват примирието. "Няма да стоим със скръстени ръце, тъй като не можем да търпим и да чакаме, докато продължават да се извършват убийства, арести, бомбардировки, въпреки присъствието на наблюдателите на ООН", каза Асаад. "Нашите хора искат да ги защитаваме при липсата на всякакви сериозни стъпки от Съвета за сигурност, който дава на режима възможност да извършва още престъпления", добави той. По думите му Свободната сирийска армия е измислила нова стратегия, за да бъдат нападенията й по-ефективни, пише БТА.

Сирийски войници стреляха през ливанската граница, убиха 75-годишна жена и раниха дъщеря й, предаде Ройтерс, позовавайки се на местни жители и на лекар от ливанското градче Каа. Халима Сулейман Карби е била убита с изстрел в главата, а 33-годишната й дъщеря е била улучена в стомаха в момент, когато седели близо до джамия в планинския граничен район.

Миналия месец ливански оператор бе убит при стрелба на сирийски войници през границата. На ливанска територия са падали и артилерийски снаряди. Местните жители казват, че сирийските войници понякога навлизат на ливанска територия, за да преследват бунтовници.

Агенцията за бежанците на Обединените нации съобщи, че 24 000 сирийци са избягали в Ливан през последните 14 месеца, търсейки спасение от все по-кървавата борба между президента Башар Асад и неговите противници.

Броят на сирийските бежанци, регистрирани в Йордания, е надвишил 14 000 души, обяви Върховният комисариат на ООН за бежанците, цитиран от ДПА. Бюрото на комисариата в Йордания съобщи в седмичния си доклад, че е регистрирало 7500 сирийски бежанци през април, а документите на още 2500 се обработват. Това е над два пъти повече от целия брой бежанци, регистрирани между март 2011 и февруари 2012 г. По-голямата част от сирийците в Йордания, близо 73 процента, са от Дераа и Хомс, а половината са деца. Служители на ООН казаха, че регистрациите не дават точна представа за общия брой сирийци в Йордания, които се нуждаят от помощ. Според хуманитарни агенции те наброяват 30 000 души и всеки ден се увеличават средно с по 100 души.

Върховният комисариат за бежанците обяви също, че все още не е набавило помощите на стойност 84 млн. долара за региона, които поиска през март, което излага на опасност работата му. Ако страните донори не успеят да изпълнят обещанията си, това може да накара агенцията трайно да прекрати някои услуги, предимно парични помощи за уязвими сирийски семейства в Йордания, каза пожелал анонимност служител на ООН.

Според Обединените нации сирийските сили за сигурност са убили повече от 9000 души. Дамаск твърди, че 2600 служители на силите за сигурност са загинали от ръцете на бунтовниците.