Сирийската ПВО свалила турски самолет
Сирийската ПВО свалила турски самолет / снимка: Reuters

Турският изтребител Ф-4, който вчера изчезна от радарите в Източното Средиземноморие, е свален от сирийската противовъздушна отбрана. Това се казва в изявление, разпространено от канцеларията на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган след двучасово заседание на правителствения екип по сигурността, съобщиха световните агенции.

След анализ на данните, получени от съответните органи, и в хода на съвместните издирвателни работи със Сирия бе изяснено, че самолетът е свален от сирийската ПВО, се казва в съобщението. Добавя се, че спасителната операция продължава, тъй като не са открити все още двамата турски пилоти.

Правителството на Турция ще определи окончателната си позиция по въпроса след изясняване на всички детайли по случилото се и ще предприеме съответните стъпки, се казва също в изявлението, без да се уточнява за какви стъпки става дума. Турция се присъедини към страните, които смятат, че сирийският президент Башар Асад трябва да се оттегли. Тя организира на границата със Сирия бежански лагер за 32 000 сирийци, избягали от боевете в страната им, посочва БТА.

Изтребителят на турските ВВС излетял за служебна мисия от базата Елхач в провинция Малатия вчера към 10,30 ч. местно време. След малко повече от час е била загубена радиовръзката с него и той изчезнал от радарите. Това е станало над морето на югозапад от крайбрежието на провинция Хатай, граничеща със Сирия. По данни на агенция „Доган” самолетът е паднал във водата на около 8 морски мили от бреговете на Сирия.

Сирия също официално призна, че е свалила вчера турски изтребител Ф-4 над Средиземно море, съобщи Ройтерс. „Нашата противовъздушна отбрана засече обект, проникнал във въздушното пространство над териториалните ни води, и го порази. Оказа се, че е турски военен самолет, който падна в териториалните ни води на около 10 км от бреговете на провинция Латакия”,  се посочва в съобщение на сирийските въоръжени сили.