/ БГНЕС
Бившият изпълнителен директор на „21st Century Fox“ Джеймс Мърдок, син на медийния магнат Рупърт Мърдок, подаде оставка от борда на „News Corp“  заради сблъсъци по редакционното съдържание.

47-годишният наследник на магната през последните месеци открито критикува медийното отразяване в публикациите на „Empire News Corp“.
Според писмо, написано от Джеймс Мърдок и публикувано в петък от Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), оставката му се дължи на „разногласия по отношение на определено редакционно съдържание, публикувано от новинарските издания на компанията и някои други стратегически решения“.

„News Corp“ е собственик на вестниците на „Уолстрийт Джърнал“, „Ню Йорк пост“, “Таймс“и „Сън“, но не и на Фокс Нюз на Рупърт Мърдок.

Решението на Джеймс Мърдок засилва стъпките към неговото изключване от семейната медийна империя, която се разраства от вестникарска група в Австралия.

През януари той осъди скептицизма към климатичните промени на някои медии на Мърдок, позовавайки се на отразяване на пожарите, които опустошиха големи части от Австралия. В изявление, широко отразено от американските медии по онова време, Мърдок и съпругата му изразиха своето „разочарование“ от някои от отразяванията на „News Corp“ и Фокс.

Рупърт и Джеймс Мърдок се разминават и в политическите си възгледи.

Докато Рупърт Мърдок е дългогодишен поддръжник на републиканския президент Доналд Тръмп, неговият син дари стотици хиляди на кандидата на демократите Джо Байдън през 2020 г.

Джеймс Мърдок, който оглави „21st Century Fox“, преди да се оттегли миналата година, когато „Дисни“ придоби по-голямата част от активите на групата, стартира собствена частна холдингова компания „Lupa Systems“, с участие във „Vice Media“.

"Благодарим на Джеймс за многогодишната му служба в компанията. Пожелаваме му успех в бъдещите му начинания", казваха в изявление Рупърт Мърдок, изпълнителен директор на „News Corp“, и братът на Джеймс Лаклан Мърдок. 
БГНЕС