Симеон – любимец на почитатели на заговори
Симеон – любимец на почитатели на заговори / netinfo
 “Цар, бизнесмен, политик – Симеон Сакскобургготски винаги е бил любимец на поклонниците на съзаклятнически теории” - под това заглавие “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” помества в днешния си брой следния материал.

Бившият български министър-председател Сакскобургготски, за когото италианското радио съобщи, че бил замесен в афера около Виктор Емануил Савойски, като дете през Втората световна война за кратко време беше също и цар Симеон ІІ.

Кулминацията на политическата си кариера в България той достига през юни 2001 г., когато неговото основано само два месеца преди това Национално движение спечели в парламентарните избори от раз половината депутатски места. В триумфална предизборна борба завърналият се от изгнание в Испания бивш монарх обеща, че в разстояние на 800 дни жизненото равнище на българите щяло значително да се вдигне. В очите на повечето българи неговото правителство обаче не успя да постигне това.

На парламентарните избори миналата година “царската партия” понесе значителни загуби. Тя обаче продължава да е в управлението като младши партньор в правителствената коалиция на социалистите.

Сакскобургготски е внук на Фердинанд І и син на Борис ІІІ. Неговият дядо, роден през 1861 г. година във Виена, починал през 1948 г. в Кобург, беше княз на България от 1887 г. и цар от 1908 г. до абдикирането си през 1918 г. Избран за български княз, той искаше против възраженията на Бисмарк и Александър ІІІ да създаде една Велика България със столица Истанбул, който през Балканската война 1912/13 година бе атакуван от български войници.

За Борис ІІІ, бащата на Симеон, в България с говори често и до днес. Неговата смърт, малко след лошо преминало посещение при Адолф Хитлер през август 1943 г., се обяснява с това, че Борис ІІІ бил отровен по заповед на германския диктатор. Противниците на Симеон обясняваха неговото завръщане през 2001 година, след десетилетна емиграция, често също и със съзаклятнически теории и подозрения, за които и до днес липсват доказателства.

Така между другото се говори, че Сакскобургготски бил “внесен“ от намиращите се тогава в опозиция социалисти, за да сложи край на прозападната реформаторска политика на страната. Други пък твърдят, че роденият през 1937 година Сакскобургготски навремето като бизнесмен в Испания натрупал големи дългове и само по финансови причини бил заинтересован от властта в България./БГнес/