Силно земетресение в Турция, десетки са загинали
Силно земетресение в Турция, десетки са загинали / снимкa: emsc-csem.org

Силно земетресение с магнитуд 6 по скалата на Рихтер разтърси Източна Турция, като отне живота на над 50 души в провинция Елазиг, а над 100 души са ранени, съобщи турската обсерватория Кандили. Американската геоложка служба съобщи за сила 5,9 по предварителната скала. Епицентърът е бил на 21 километра на юг-югоизток от Елазиг, на дълбочина 10 километра.

Трусът е бил усетен в 04.32 ч. българско време и е продължил около минута, като е предизвикал паника сред хората.

Земетресението е повредило постройки в две села в района на Елазиг. Сред хората в района на земетресението настъпила паника, много от тях излезли от домовете си, опасявайки се от вторични трусове, разказва кореспондент на турската агенция Доган, пише БТА.

Сред пострадалите от земетресението в Източна Турция няма български граждани. Това съобщиха от МВнР. Такава е към момента информацията, получена по телефона от българското посолство в Анкара, което се е свързало с ръководството на кризисния щаб в района, се посочва в съобщението.

Турция се намира в силно сеизмичен район и често става жертва на земетресения. През 1999 г. трус с магнитуд 7,4 отне живота на 18 000 души.