Силни бури причиниха щети по Източното Средиземноморие
Силни бури причиниха щети по Източното Средиземноморие / снимка: Reuters

Поройни дъждове и бурни ветрове връхлетяха страните в Близкия изток. Кораб потъна край бреговете на Израел, паднало дърво уби жена в Ливан, а Египет бе принуден да затвори най-голямото си средиземноморско пристанище, предаде Асошиейтед прес.

През последните два дни времето в Израел рязко се влоши - в планината Хермон в северната част на страната вали сняг, а други райони са залети от проливни дъждове, съпроводени със силни ветрове. Заради бурята в района на Ашдод потъна молдовският кораб "Адриатик", чиито 11-членен екипаж е спасен. Силните вълни повредиха вълноломите в Яфа и Кесария и разрушиха два крайбрежни ресторанта в пристанището на Тел Авив. Лошото време причини и нарушаване в електроснабдяването и проблеми с пътищата в редица райони на страната.

Тялото на руски турист, който е паднал в Средиземно море, бе открито в Израел, предаде ИТАР-ТАСС. Според очевидци загиналият 41-годишен руснак се разхождал по кея в град Натания, когато силна вълна го отнесла в морето.

В Ливан силните ветрове причиниха смъртта на една жена, след като върху колата й паднало дърво, изтръгнато от корените си. Четири малки самолета, оставени на писта на международното летища в Бейрут, силно пострадаха, след като вятърът ги преобърна и запрати в електрически стълб.

Заради силните дъждове и ветрове по Източното Средиземноморие Сирия затвори основното си пристанище Тартус, а Египет - пристанищата в Александрия и Нувейба, допълва БТА.

Силни бури причиниха щети по Източното Средиземноморие
netinfo


Според властите дъждът вероятно е една от причините за рухване на шестетажна текстилна фабрика в Александрия. Има един загинал, а 40 души са под руините, така че броят на жертвите може да нарасне.

Бурите, понижили температурите на места до под нулата, предизвикаха пясъчни вихрушки в Египет и Йордания, докато в Дамаск падна първият сняг за сезона и обърка движението.