Швейцария гласува за свободното движение на българи
Швейцария гласува за свободното движение на българи / снимка: БГНЕС

В Швейцария ще има референдум за продължаване на действието на споразумението с Европейския съюз за свободно придвижване и за включването в него на България и Румъния, след като националистически групи събраха достатъчно подписи, предаде Асошиейтед прес, като се позовава на официално съобщение на властите.

Допитването, което е насрочено за 8 февруари, е свикано по инициатива на младежката организация на Швейцарската народна партия (ШНП), която има най-много депутати в долната камара на парламента, крайнодясната Тичинска лига и партията Швейцарски демократи. Според трите формации целта на референдума е да спре "неконтролираната масова имиграция" от България и Румъния.

Допитването ще се състои, тъй като инициаторите са събрали необходимите 50 хиляди подписа.

Произвеждането му ще е удар за ШНП, която се дистанцира от младежкото си крило, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Крайнодясната партия разкритикува решението на парламента от юни тази година да продължи действието на споразумението и да включи в него България и Румъния. Тя обаче заяви, че няма да поема риска да блокира целия пакет от спогодби между Швейцария и ЕС, след като съюзът предупреди, че прекратяването на действието на споразумението за свободно придвижване автоматично ще означава анулиране и на останалите договори.

Всички останали големи партии подкрепят продължаването на действието на споразумението за свободно придвижване и за включването в него на България и Румъния.

В съответствие със сключената през 1999 г. спогодба Швейцария разреши на гражданите на страните членки на ЕС да живеят и работят на нейна територия, в замяна на което швейцарците придобиха същите права в съюза. Действието на споразумението трябва да бъде продължено през май догодина.