/ iStock/Getty Images
Швейцарските власти са предотвратили вероятен опит за шпионска операция от руснаци, представяли се за водопроводчици в Давос, където днес започна тазгодишното издание на Световния икономически форум, съобщи в. "Тагес анцайгер", цитиран от Ройтерс.

През август миналата година двама руснаци са били проверени от швейцарската полиция в зимния курорт, където тази седмица се е събрал глобалният политически и бизнес елит. Те са представили дипломатически паспорти и са напуснали страната, пише швейцарското издание.

Полицията в източния швейцарски кантон Граубюнден заяви, че двама мъже с руски дипломатически паспорти са станали обект на рутинна проверка в Давос през август 2019 г., но не е установена връзка между посещението им и Световния икономически форум.

Джонсън иска по-добри отношения с Русия

"Не можахме да установим никаква причина да ги задържим. Беше им разрешено да си тръгнат", каза полицейска говорителка. Тя добави, че полицията не е идентифицирала мъжете като водопроводчици.

Говорител на руското посолство в Берн отхвърли информацията на вестника, заявявайки, че двама руски дипломати, акредитирани извън Швейцария, са били проверени и им е било разрешено да продължат по пътя си.

"Дипломатически паспорти се издават на високопоставени служители, а не на общи работници. Мисля, че това вероятно е тъпа шега", каза говорителят.