Шведската полиция 30 години търси убиеца на премиера Улоф Палме
Шведската полиция 30 години търси убиеца на премиера Улоф Палме / Guliver/Getty Images

Три десетилетия след убийството на премиера Улоф Палме шведската полиция продължава да не разполага със заподозрени по делото - най-гръмкото в историята на страната и все още неразкрито престъпление, предаде ТАСС.

"Не е тайна, че нямаме конкретен заподозрян. Загадката с убийството още не е решена. Нашата цел обаче е да намерим отговора", заяви на пресконференция прокурор Керстин Скарп.

През последните години следствието отново провери редица технически улики, открити на местопрестъплението, и стари показания на свидетели. "При нас постъпват по около 100 нови свидетелски показания годишно. Проверяваме всичко. По делото са разпитани над 10 000 свидетели", каза за ТАСС Алан Емретсон, един от тримата следователи по делото.

На 28 февруари 1986 г. Улоф Палме и съпругата му Лисбет се прибирали без телохранители от кино по една от централните улици на Стокхолм - "Свеавеген", когато към тях се приближил мъж и стрелял два пъти в главата на премиера.

До днес убиецът не е установен. Дължината на стелажите с томовете архивни следствени материали надхвърля 250 м. За 30 години 133 души са се признали за виновни за убийството, но всички те били изключени от числото на заподозрените.

Сега следствието не работи по конкретни заподозрени и според полицията работата по разкриването на престъплението може да продължи безкрайно. През 2010 г. година с решение на шведското правителство срокът за давност по този род престъпления беше отменен. Още преди години разходите по делото възлизаха на около 500 млн. крони (над 50 млн. евро).

При това положение 91% от шведите не вярват, че престъплението ще бъде разкрито някога, 42% смятат, че разследването трябва да продължи, а 50% - че то трябва да се закрие.

Цял куп частни детективи в Швеция извършват собствено разследване на убийството на Палме. Според една от най-популярните хипотези бившият премиер е бил застрелян от полицай, поради което полицията от самото начало е премълчала много факти, прикривайки своя колега.

Източник: БТА