Салван Момика
Салван Момика / БТА
Шведската прокуратура съобщи, че ще изправи пред съда двама мъже, подпалили Корана в серия от демонстрации миналата година, които предизвикаха възмущение в мюсюлманския свят и повишиха страховете от нападения на джихадисти, предаде Ройтерс.

Двамата мъже са обвинени в „престъпления, свързани с агитация срещу етнически или национални групи“ в четири отделни случая, когато са горили свещената книга на исляма пред джамия и на други обществени места, съобщи в изявление шведската прокуратура.

В резултат на тези демонстрации вътрешната служба за сигурност повиши нивото на заплаха от терористична атака, докато в съседна Дания, където Коранът също беше горен, тази практика беше забранена със закон.

„Двамата мъже са подведени под отговорност за това, че в тези четири случая са направили изявления и са се отнесли към Корана по начин, целящ да изрази презрение към мюсюлманите заради вярата им“, се казва в изявление на старшия прокурор Анна Ханкио.

Много мюсюлмани гледат на оскверняването на Корана, който за тях е израз на божието слово, като на много тежко престъпление.

Доказателствата срещу обвиняемите, идентифицирани като Салван Момика и Салван Наджем, са предимно видеозаписи, обясни Ханкио.
Наджем отрича да е замесен, каза пред Ройтерс адвокатът му Марк Сафарян.

„Разрешението, дадено във връзка с демонстрацията, се покрива с намерението на моя клиент. Правата му са защитени от шведската конституция“, посочи той.

Адвокатът на Момика засега не е коментирал обвиненията.

Момика, който е бежанец от Ирак, е обяснил, че е искал да протестира срещу институцията „ислям“ и да забрани свещената му книга.
Шведската агенция по миграцията съобщи, че е искала да депортира Момика поради невярна информация в молбата му за пребиваване, но заповедта няма да бъде изпълнена, тъй като той е изложен на риск от изтезания в родната си страна.

Критици посочиха, че Швеция и Дания, две от най-либералните страни в света, трябва да третират изгарянето на Корана като форма на свобода на словото, защитена от закона.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Валерия Динкова/БТА