Шварценегер сдава губернаторския пост
Шварценегер сдава губернаторския пост / снимка: БГНЕС, архив

Досегашният губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер освобождава днес кабинета си за новия щатски губернатор, демократа Джери Браун.

Шварценегер, който е член на Републиканската партия и един от най-известните културисти в света, бе избран на поста на предсрочни избори през 2003 г. и преизбран през 2007 г. Мандатът му бе белязан от тежки икономически проблеми за Калифорния, задълбочили се в условията на световната финансова и икономическа криза. Това значително намали популярността на „Железния Арни”, както го наричат феновете му. Той обаче има подкрепата на природозащитниците заради въведените на територията на щата най-строги закони в САЩ за борба с климатичното затопляне, пише БГНЕС.

Засега бившият „Мистър Вселена” от 1967 г., наричан още „Калифорнатора” (по аналогия с героя му от филма „Терминатор”) не разкрива с какво смята да се занимава след седем години губернаторство - с политика, актьорство - той има забележителна филмова кариера на екшън герой - или с писане на автобиографията си.