Елизабет Втора
Елизабет Втора / gettyimages.com
Рядък архив, документиращ времето на бъдещата кралица Елизабет Втора като механик през Втората световна война, беше продаден на търг на "Рийман Данси" за 6800 британски лири (над 7800 долара), съобщи Би Би Си.

Архивът включва снимки, писма, изрезки от вестници и временна шофьорска книжка на името на Нейно Кралско Височество принцеса Елизабет. 

"Това е доказателство за участието на кралицата във войната, изключително рядка вещ", каза говорителят на аукционната къща Джеймс Гринтър. "Купувачът плати много пари, като се има предвид, че наддаваше само за лист хартия, няколко писма и стари снимки", добави той.

Временната шофьорска книжка е документ, издаден от британското военно министерство през 1945 г. и лично подписан от принцеса Елизабет. В него се споменават също цветът на очите (сини) и височината (163 сантиметра) на бъдещата кралица. Смята се, че това е една от двете шофьорски книжки, издавани на името на Елизабет през целия й живот, тъй като след възкачването на трона тя не се нуждае от подобни документи.

Редкият артикул е принадлежал на покойната Вайълет Уелсли, която научава Елизабет да шофира, докато служи в Женския помощен териториален корпус на британската армия. В завещанието си собственичката разрешава архивът й да бъде продаден едва след смъртта на кралицата.

Предварителната му оценка беше между 1000 и 2000 долара, но крайната сума значително надхвърли прогнозите на експертите. 

Представители на тръжната къща отбелязват, че интерес към лота са проявили "купувачи от цял свят", но отказват да съобщят името на новия му собственик.
    
Кралица Елизабет Втора, която почина през септември на 96-годишна възраст, има репутацията на запален любител на автомобилите. До края на живота си тя се появява на първите страници на вестниците зад волана на своите автомобили "Ягуар", "Рейндж Роувър" и "Ленд Роувър".
БТА