Шимон Перес приветства идеята за Средиземноморски съюз
Шимон Перес приветства идеята за Средиземноморски съюз / снимка: БГНЕС

Израелският президент Шимон Перес заяви, че приветства плана на президента на Франция Никола Саркози за Средиземноморски съюз, но не се ангажира с обещание, че страната му ще участва в проекта, предаде ДПА.

"Когато Франция поеме председателството на ЕС на 1 юли, ще видим каква роля евентуално ще играем", каза Перес пред журналисти в Париж след срещата си със Саркози.

Перес, който пристигна на петдневно държавно посещение във Франция, е първият чуждестранен държавен глава, който посещава официално страната, откакто Саркози пое властта.

След разговорите говорителят на Саркози Давид Мартинон заяви, че е посъветвал "като приятел" своя гост, че сигурността на Израел зависи от прекратяването на заселническата експанзия на палестинска територия. Според убеждението на Саркози

най-добрата гаранция за сигурността на Израел е създаването на модерна, демократична и жизнеспособна палестинска държава до края на 2008 г.

Перес нарече френския президент истински приятел на еврейския народ. Според него Саркози е показал разбиране за борбата, която води Израел срещу тероризма. Според него Саркози и Израел са единодушни във виждането, че Иран представлява най-голямата заплаха в света днес.

Перес ще се срещне с министър-председателя Франсоа Фийон утре, а в четвъртък заедно със Саркози ще открие международния панаир на книгата в Париж, който тази година е посветен на израелската литература.

Редица арабски страни бойкотират събитието, на което са поканени 39 израелски писатели в чест на 60-ата годишнина от основаването на Еврейската държава.