Схефер: Украйна ще стане член на НАТО
Схефер: Украйна ще стане член на НАТО / netinfo

Украйна ще стане член на НАТО, заяви генералният секретар на пакта Яп де Хоп Схефер след заседанието на Комисията НАТО-Украйна в Букурещ. Той изрази надежда, че реформите в страната ще продължат. От своя страна украинският президент Викор Юшченко оцени високо подкрепата на Алианса.

Генералният секретар на НАТО уточни, че не може да посочи краен срок кога Украйна ще стане член на Алианса, но решението не буди съмнение. Въпреки че Украйна и Грузия не получиха план за действие за членство, Схефер увери, че процесът е необратим.

Украйна е единствената държава извън НАТО, която участва във всички операции на пакта. „Решението е приемливо за нас, получихме ясен и сигурен сигнал за членство”, заяви Юшченко. „Украйна е независима държава и никой не може да попречи на стремежа ни за членство в НАТО”, каза още украйнският държавен глава.

Започна и срещата на върха на НАТО с Русия, в която участва президентът  Путин. Очаква се да се подпише споразумение, по силата на което на руска територия ще се превозва невоенно оборудване, предназначено за силите на НАТО в Афганистан. Основни теми в разговорите се очаква да бъдат противорекетният щит за отбрана, който САЩ искат да разположат на европейска територия, договорът за обикновените въоръжени сили в Европа, ситуацията в Косово, както и в някои бивши съветски републики.