Схефер пак настоява за координатор за Афганистан
Схефер пак настоява за координатор за Афганистан / netinfo

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер поднови призива си да бъде назначен международен координатор, който да наблюдава операциите в Афганистан, предаде ДПА.

В интервю за германското списание "Шпигел" преди визитата си в Берлин във вторник, шефът на НАТО отново призова Германия и останалите страни да дадат по-голяма гъвкавост на мисиите на техните контингенти.

Схефер заяви, че северната и западната част на Афганистан са "относително стабилни", но призна, че в южната част има трудности.

Във връзка с изявлението на афганистанския президент Хамид Карзай, че сигурността се е влошила, Де Хоп Схефер посочи: "Не съм толкова песимистичен като президента Карзай."

Запитан за липсата на координация между множеството организации, действащи в Кабул - ООН, Европейския съюз, НАТО, Международните сили за поддържане на сигурността (ИСАФ) и други, шефът на НАТО повтори призива си за назначаване на международен координатор с истинско политическо влияние. Схефер е повдигнал въпроса пред генералния секретар на ООН Бан Ки-мун миналата седмица и ще го постави и пред канцлера Ангела Меркел във вторник.

Обучението на военните и полицията е ключово за бъдещето на Афганистан, добави шефът на НАТО. Той призова да отпаднат ограниченията върху дейностите на чуждестранните контингенти.