Шансовете на Македония за членство в НАТО клонят към нула
Шансовете на Македония за членство в НАТО клонят към нула / снимкa: БГНЕС

На този етап шансовете на Македония да получи покана за членство в НАТО към момента клонят към нула. На този етап противоречията между страните – членки са повече от вариантите за консенсус. Това научи Дарик от отлично информирани дипломатически източници.

По-скоро страните са с доста раздалечени позиции относно поканата за членство в пакта за Македония, отколкото да има консенсус. Дори да се постигне компромис, той би могъл да е в посока на крайните решения, на срещата в Букурещ да се запише, че Македония ще получи покана за членство в момента, в който реши спора за името с Гърция.

Пред Дарик говорителят на правителствената делегация на Македония Ивица Боцевски заяви: „ Македония е Македония. Македонците са европейска и западна нация, нашето място е в НАТО. Алиансът отговаря на принципите на свобода, правдата и свободата. Ние спазихме всички стандарти затова, но не влизаме в НАТО заради спора с името”. На въпрос на Дарик, кое име е приемливо за македонската страна Боцевски отговори: „Република Македония е нашето конституционно име”.

Гръцкият говорител на Министерството на вътрешните работи Георги Комуцакос пък отговори, че на тази среща на върха на НАТО, Македония най-вероятно няма да получи покана за членство. Гръцката страна не е щастлива от този факт, но такава е ситуацията за момента.

По-късно се очаква изявление да направи и водачът на българската делегация министър- председателят Сергей Станишев.