Северният полюс може да остане без лед
Северният полюс може да остане без лед / снимкa: БГНЕС

Изглежда невероятно, но за първи път в историята на човечеството, тази година ледът е на път да изчезне напълно от Северния полюс.

Изчезването на леда в Северния ледовит океан, което прави възможно достигането на Северния полюс с кораб, плаващ по открита вода, ще бъде един от най-драматичните и най-обезпокояващите примери за въздействието на глобалното затопляне върху планетата. Учените твърдят, че ледът на 90-ия паралел северна ширина може и да се стопи през лятото.

Учени вярват, че шансовете Северният полюс да остане без лед това лято са над 50 на 50, защото обикновено дебелият лед там, образувал се в продължение на много години, е бил буквално унищожен и заменен от огромни слоеве от по-тънък лед, образувал се само за една единствена година.

Доста вероятно е този едногодишен лед да се стопи през летните месеци. Сателитни данни от последните няколко седмици, показват, че темпото на топене е доста по-бързо от предходната година. А тогава беше отчетено рекордно топене на ледовете в Северния ледовит океан през лятото.

Всяко лято морският лед се топи, преди да се формира отново по време на дългата арктическа зима. Но загубите на морски лед миналата година бяха толкова големи, че по-голямата част от Северния ледовит океан се превърна в открита за плаване водна зона, а границата на водния лед се простираше едва на 700 километра от Северния полюс.