Северна Корея се съгласи да затвори ядрения си реактор
Северна Корея се съгласи да затвори ядрения си реактор / netinfo
Северна Корея се съгласи да затвори ядрения си реактор в Йонбьон и да разреши на инспектори да посетят обекта, предадоха световните агенции.

Съгласно постигнато на шестстранните преговори в Пекин споразумение, КНДР трябва да затвори и запечата реактора си в срок от 60 дни. В замяна на това тя ще получи 50 000 тона петрол или еквивалента им във вид на друга икономическа помощ.

Пхенян освен това ще получи още 950 000 тона петрол или еквивалента им под формата на друга икономическа помощ, ако реакторът бъде необратимо изваден от експлоатация и бъде даден пълен отчет за количеството плутоний, с което разполага страната.

САЩ от своя страна се съгласиха през следващите два месеца да започнат процедура по изваждането на Северна Корея от списъка си на държавите, подкрепящи тероризма и да отменят търговските си санкции срещу Пхенян.

Северна Корея и САЩ се споразумяха да започнат преговори за установяване на дипломатически отношения. Преговори за нормализиране на отношенията ще започнат и между Япония и КНДР.