Северна Корея изнасяла ракети за Близкия Изток
Северна Корея изнасяла ракети за Близкия Изток / снимкa: БГНЕС

Износът на севернокорейски оръжия е достигнал 100 милиона долара през миналата година поради напрежението в Близкия Изток, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Комунистическите хардлайнери загубиха много продажби през 2007 г., поради наложените след изпитанието на атомно оръжие през 2006 г.

През миналата година, цената на изнесените от страната оръжия и ракети достига над 100 милиона долара. Според неидентифициран източник в южнокорейското правителство, прогресът в мирните преговори е позволил продажбата на повече оръжия, защото купувачите са се чувствали по-малко ангажирани политически.

Комунистическата страна е изнасяла оръжие за Близкия изток, Африка, Югоизточна Азия и Латинска Америка. „Известно е, че страните от Близкия изток са закупили голямо количество оръжия от Северна Корея поради военната конфронтация с Израел“, е заявил източникът. Предполага се, че Пхенян е доставил ракети на Сирия, а според Вашингтон, ирански представители са присъствали на изпитанията на ракети през 2006 г.

САЩ са обвинявали Северна Корея, че е водещ световен износител на оръжия, но страната, която изпитва липса на конвертируема валута, отказва да спре износа на ракети.