Сенатът на Италия ще гласува за мисията в Афганистан
Сенатът на Италия ще гласува за мисията в Афганистан / netinfo

В италианския Сенат ще се състои важно за премиера Романо Проди гласуване за финансирането на контингента в Афганистан, предаде Франс прес.

Преди месец Проди загуби вот за външната политика в Камарата на депутатите, което го принуди да подаде оставка, макар и за кратко. Премиерът, който в момента е на посещение в Бразилия, си е осигурил мнозинство за днешното гласуване, но дебатите ще преминат под знака на полемиката около освобождаването на италианския журналист, отвлечен в Афганистан.

Заложникът бе разменен срещу петима затворници талибани, като шофьорът му бе обезглавен от похитителите. Заради начина, по който бе освободен журналистът от в. "Република" Даниеле Мастроджакомо, Италия си навлече критика от своите съюзници, ангажирани в Афганистан, начело със САЩ и Великобритания.

Проди разполага в Сената с мнозинство от само два гласа. Той обаче ще може да разчита на подкрепата на 20-те членове на горната камара на парламента от опозиционния Съюз на християндемократите и демократите от центъра. Десноцентристката партия обеща да подкрепи законопроекта за рефинансиране на военните мисии на Италия в чужбина, за да може двехилядният контингент на страната в Афганистан да продължи да изпълнява мисията си.

Дори и проектът да бъде одобрен от Сената, два фактора заплашват да дестабилизират още повече положението на Проди, който трябваше отново до получи вот на доверие от парламента, след като подаде оставка миналия месец, отбелязва Франс прес.

На първо място, ако текстът мине благодарение на гласове от опозицията, десницата несъмнено ще поиска оставката на правителството. Това бе потвърдено дори от председателя на Съюза на християндемократите и демократите от центъра Пиер Фердинандо Казини.

И второ, дебатите заплашват отново да изведат на преден план дълбоките различия за външната политика между различните партии от разнородната управляваща левоцентристка коалиция, в която влизат както пацифисти от радикалната левица, така и проатлантически формации от центъра.