/ БГНЕС
Сеизмолог обясни защо земетресението в Италия бе толкова разрушително
94486
Сеизмолог обясни защо земетресението в Италия бе толкова разрушително
  • Сеизмолог обясни защо земетресението в Италия бе толкова разрушително
Жертви и големи разрушения след леко, според класификацията на сеизмолозите, земетресение в Италия. Трусът с магнитуд от 4 по Рихтер уби две жени, рани детески и срина много сгради на остров Иския. След земетресението туристите масово напускат острова. 

Земетресение разлюля италианския остров Иския, има жертви и ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Земетресението на остров Иския край бреговете на Неапол е регистрирано снощи малко преди 21 ч. местно време. Град Казамичола е най-засегнат, като там са рухнали няколко сгради и местната църква. До момента информацията е за двама загинали - жена, която е починала, след като върху нея паднала мазилка от църквата, а малко по-късно спасители открили тялото на още една жена в останките на къща. Италианската обществена телевизия съобщи, че има десетки ранени хора, както и блокирани под срутилите се сгради.

земетресение Италия
БГНЕС

Репортажи на италиански медии и публикации в социалните мрежи показаха хора, излезли на улиците, и сериозно повредени сгради. Трусът е причинил токов удар. Евакуирана бе една болница. Италиански спасителни екипи извадиха живи три братчета, затрупани под отломките на къща, която рухна на остров Иския. Ранените при земетресението са най-малко 39.

Чудо: Извадиха живо бебе от руините след земетресението в Италия (СНИМКИ)

Националният институт по геофизика и вулканология на Италия съобщи, че магнитудът е 3,6 по Рихтер, а по-късно коригира оценката си и обяви, че трусът е с магнитуд  4. Според сеизмологичните центрове в Европа и САЩ трусът е с магнитуд е 4.3.

земетресение Италия
БГНЕС

По скалата на Рихтер земетресенията от 4 до 4,9 са леки и се усещат от чувствителни хора.  От 5 до 5,9 трусовете са средни и може да причинят големи щети. Земетресенията с магнитуд от 6 до 6,9 са силни и нанасят сериозни щети в голям радиус, от 7 до 7,9 са разрушителни в радиус от 100 км. Трусовете с магнитуд 8 до 8,9 са много големи и нанасят щети на стотици километри, от 9-9,9 са изключително големи и водят дори до промени на релефа. Когато  магнитудът е 10, трусът се смята са глобална катастрофа.

На интензитета, с който се усеща едно земетресение влияят различни фактори, обясни сеизмологът от Геофизичния институт при БАН Илияна Попова. "Колкото е по-дълбоко, толкова усещането е разлято като площ, но е с много по-малък интензитет. Колкото по-плитка е площта, на усещане е по-малко, но в същото време е усетено много по-силно. Отделно влиянията, които са почвени, подпочвени води, каква е скалата-това също влияе на силата на усещане", посочи тя.

земетресение Италия
БГНЕС

Според сеизмолога Румяна Главчева трусът с магнитуд 4 -4,3 по Рихтер е лек и не би трябвало да причини поражения, като тези на остров Иския. Нейното обяснение за нанесените щети е лошото строителство. Към момента няма данни за пострадали българи при земетресението на остров Иския, съобщиха от Външно министерство. От там уточниха, че италианските власти осигуряват транспорт за туристите, желаещи да напуснат острова.

земетресение Италия
БГНЕС

През 1883 г. в град Казамичола е станало земетресение, което е отнело живота на повече от 2000 души, припомниха днес световните медии. Иския и съседният остров Капри са популярни туристически дестинации, известни с минералните си извори.