Сценариите около втория мандат на Барозо
Сценариите около втория мандат на Барозо / снимкa: БГНЕС

Жозе Мануел Барозо се кандидатира за втори мандат начело на Европейската комисия. Сегашният председател на Комисията би могъл да разчита на подкрепата на голяма част от правителствата на 27-те страни членки, съобщи БГНЕС.

Консерваторите - политическото семейство на Барозо, се представиха много добре на европейските избори, но не успяха да спечелят мнозинство. Ето защо Европейската народна партия предложи съюз на европейските социалисти и на либералите, като желанието им е мандатът на настоящия председател на ЕК да бъде продължен. Разбира се, сценариите са неясни.

Редица политически формации проведоха кампании срещу втори мандат на Жозе Мануел Барозо. По този повод в анализа си проф. Кристиан Франк, специалист по европейските въпроси, коментира от Брюксел:

"Европейският парламент ще се събере за първата си сесия в средата на юли. Тогава Европейският съвет ще представи пред евродепутатите своя кандидат за поста председател на Европейската комисията. Процедурата се основава на Амстердамския договор и договора от Ница, тоест Европейският съвет е този, който избира някого, а депутатите от Европарламента трябва единствено да одобрят представената кандидатура. Както знаете, месеци преди провеждането на европейските избори, всички прогнози сочеха Европейската народна партия за големия победител. Това обаче не означава, че те получават необходимото мнозинство. За да има мнозинство в Европарламента, Европейската народна партия се нуждае от 368 места, тя обаче успя да събере само 265. Заговори се за обединение на някои формации, както и за това, че европейските избори са позволили на Барозо да "спаси" мястото си. За мен този израз "да спаси мястото си" е меко казано неприятен, а критиките и нападките срещу председателя на Еврокомисията, отличаваща се с политически плурализъм, за мен са особено странни. Но няма как - те са част от политическата игра и политическата динамика. Сигурен съм, че онези, които искат да попречат на втория мандат на Жозе Барозо, са малобройни и няма да успеят в това начинание. Естествено, необходимо е да изчакаме малко преди да кажем със сигурност. Трябва да видим политическата динамика, но според мен сценарият, в който се пречи на Барозо да започне втори мандат, е много труден за осъществяване", пише РФИ.