/ Guliver/Getty Images
Саудитска Арабия се готви да посрещне утре голямото мюсюлманско поклонение в Мека, но тази година поклонниците са твърде малко заради коронавирусната пандемия - за пръв път в най-новата история.

Само 10 000 саудитци и чужденци, пребиваващи в кралството, са получили разрешение да участват в тазгодишния хадж - един от петте стълба на исляма.

Близо 2,5 милиона поклонници изпълниха голямото поклонение миналата година; както винаги, мнозина бяха дошли от чужбина.

Тази година не е разрешен и достъпът на чуждестранни журналисти - саудитското правителство затегна контрола върху влизането в най-свещения град на исляма.

Броят на заразените с новия коронавирус в цял свят надхвърли в неделя 16 милиона; 260 000 от случаите са открити в Саудитска Арабия.

Поклонници с маски заприиждаха в Мека още през уикенда. Властите съобщиха, че измерват температурата им и ги поставят под карантина.

По нареждане на министерството на поклонничеството пристигащите получават комплекти, съдържащи например стерилизирани парчета чакъл за ритуал, символизиращ убиване с камъни, дезинфектанти, маски, молитвено килимче и ихрам - бяла дреха без шевове, каквато носят участниците в хаджа.

"Печеливш билет"

Преди да пристигнат в Мека, поклонниците трябва да минат диагностичен тест, а след хаджа - да бъдат поставени под карантина.

Правителството уверява, че държи в готовност голям брой здравни заведения, мобилни клиники и линейки специално за поклонниците, които трябва да спазват дистанция помежду си.

Наложи се властите да отговарят на цял поток от въпроси, задавани в Туитър от желаещи да се включат в хаджа, отхвърлени от Рияд и оплакващи се понякога от непрозрачен подбор на кандидатите.

Подборът е осъществен въз основа на "здравни фактори", увери в ефира на саудитската телевизия "Ал Арабия" министърът на поклонничеството Мохамед Салех бин Тахер Бентин, според когото процесът е бил прозрачен.

Местни жители, дошли от 160 страни участваха в организирана от правителството томбола. Сред щастливите избраници е Насер - нигериец, който живее в столицата Рияд, зарадван, че е изтеглил "печеливш билет".

"Чувството е неописуемо", споделя той пред АФП, преди да пристигне в Мека.

Саудитските поклонници са подбрани сред група професионални медици и военни, заразили се с Ковид-19 и впоследствие оздравели, уточни министерството.

Желаещите от други страни кандидатстваха онлайн и правителството увери, че 70 на сто от местата ще бъдат за тях, но не уточни броя на заявките, нито колко от тях са одобрени.

"Съществена загуба"

При положение че религиозният туризъм носи на страната към 12 милиарда долара годишно (10,6 милиарда евро), провеждането на хадж в ограничен мащаб може да означава икономически провал за Саудитска Арабия.

С оглед забавянето на икономиката, предизвикано от спада в цените на петрола и пандемията, най-голямата световна износителка на суров петрол взе мерки за свиване на разходите - утрои ДДС, премахна социалните помощи, оряза и други пера от бюджета.

"Включването в хаджа само на хора с местно жителство представлява съществена, но преодолима загуба за икономиката", смята София Меранто от аналитичния център "Евразия груп".

Според нея властите се надяват "да компенсират пропуснатите доходи до следващия хадж или с възстановяване на умрата" - т. нар. малко поклонение, преустановено през март.

Умрата, привличаща в Мека всеки месец много десетки хиляди вярващи, може да се извършва по всяко време на годината за разлика от хаджа, който се изпълнява само на точни дати от ислямския лунен календар.

През последните години Мека преживя бум в недвижимите имоти - построени бяха ред търговски центрове, жилищни сгради и луксозни резиденции.

Но тези обекти все още са почти празни заради пандемията, която нанесе удар и по множество фирми в туристическия сектор, а от него зависят стотици хиляди семейства.

Много от тези компании съобщиха за масови уволнения, намаляване на заплатите или закъснения в изплащането им.
БТА