САЩ: Венецуела и Бирма сред най-големите производители на дрога
САЩ: Венецуела и Бирма сред най-големите производители на дрога / netinfo

Венецуела, Афганистан, Бирма и Боливия са сред 20-те страни, които са цитирани като най-големи производители или места за транзит на наркотици в годишния доклад на САЩ да световната търговия на наркотици. В доклада обаче само Бирма и Венецуела се считат за държави, които през последните 12 месеца не са изпълнили задълженията си в рамките на международните споразумения срещу наркотрафика.

Бирма е голям производител на хероин и за трета поредна година се проваля в изпълнението на американските критерии за борба с наркотрафика, което може да доведе до намаление на американската помощ за нея. Венецуела се проваля за втора поредна година в борбата срещу търговията с наркотици, срещу която според документа "не полага необходимите усилия".

Помощите за Венецуела обаче ще продължат тъй като президентът на САЩ Джордж Буш счита, че подкрепата на "демократичните институции", които са против президента Уго Чавес е "жизненоважна за националните интереси на САЩ". Според доклада президентът Буш няма да налага санкции и срещу Боливия, която е третият производител на кока в света, въпреки че неговата администрация е против решението на президента на страната Ево Моралес да разширява легалното производство на кока.

Правителството на Хамид Карзай е похвалено за това, че "строго се бори" с наркотрафика. В същото време обаче докладът отчита, че една трета от афганистанската икономика се базира на производството на опиум, което "допринася за широка обществена корупция, възпрепятства растежа на легалната икономика и засилва бунтовническите действия на талибаните".