САЩ смятат да спрат ядреното сътрудничество с Русия
САЩ смятат да спрат ядреното сътрудничество с Русия / netinfo

Белият дом съобщи, че възнамерява да анулира пакта за сътрудничество с Русия в използването на ядрената енергия за мирни цели заради действията на Москва в Грузия, информира БГНЕС.

Руският премиер Владимир Путин от своя страна обвини САЩ, че се намесват в конфликта в Грузия, подчертавайки, че по време на бойните действия американци са давали заповеди, предаде АФП.

Путин отправи това обвинение пред телевизия Си Ен Ен. Белият дом незабавно опроверга думите на руския премиер, че САЩ са дирижирали конфликта в Грузия поради вътрешнополитически съображения, и окачестви неговите изявления като "нерационални".

Междувременно грузинският парламент поиска скъсване на дипломатическите отношения на страната с Русия след признаването от Москва на независимостта на грузинските сепаратистки райони Южна Осетия и Абхазия и в знак на протест за присъствието на руски войски в Грузия.

По-късно стана ясно, че президентът на САЩ Джордж Буш ще деблокира 5,75 милиона долара, за да помогне на Грузия да се справи с проблемите с бежанците, предизвикани от конфликта с Русия.

В меморандум до държавния секретар Кондолиза Райс президентът посочва, че тази помощ цели да се отговори на хуманитарните нужди на жертвите на конфликта и на хората, които са били изселени поради неотдавнашните насилия в Грузия. Според Върховния комисариат на ООН за бежанците броят на бежанците там е над 118 000.