/ Guliver/Getty Images
САЩ ще предоставят на Украйна осем системи за противовъздушна отбрана "НЕЙСАМС", две от които ще пристигнат в близко време, каза пред журналисти служител на Пентагона, цитиран от Укринформ.

"САЩ вече са предоставили (на Украйна) 1400 системи "Стингър", които са средства за противовъздушна отбрана с малък обсег, нашите съюзници и партньори също предоставиха значително количество системи за противовъздушна отбрана с малък обсег. САЩ се ангажираха също да предоставят осем системи "НЕЙСАМС" (NASAMS National Advanced Surface-to-Air Missile System) и съответните боеприпаси, две от които ще пристигнат в Украйна в близко време, а още шест ще бъдат предадени по-късно.

Украйна: Русия да бъде изключена от Г-20, ръцете на Путин са „изцапани с кръв“

Ангажирахме се също да осигурим средства за противодействие на безпилотни летателни апарати, включително системата "Вампайър" и други радарни системи, тъй като знаем, че заплахата от безпилотни летателни апарати е сериозна точно сега", каза служителят.

Той добави, че САЩ са помогнали на Украйна и с предаването на словашката система за ПВО С-300 още в началото на войната. "Това бе извънредно важно за защитата на украинската инфраструктура в онзи момент", каза служителят.
БТА