САЩ ще изпратят хуманитарни екипи в източна Либия
САЩ ще изпратят хуманитарни екипи в източна Либия / снимки: Reuters, архив

САЩ обявиха, че скоро ще изпратят хуманитарни екипи в източна Либия, която е под контрола на бунтовниците, предадоха световните агенции.

Това ще стане със съгласието и съдействието на лидерите на либийската опозиция, посочи съветникът на президента Обама за националната сигурност Том Донилън. Той същевременно подчерта, че това решение не трябва да се приема като военна намеса.

"Това са екипи за хуманитарна помощ. Те отиват със съдействието на властите, които ръководят операциите на място в източна Либия и това по никакъв начин не може да се възприема като военна намеса. В момента САЩ обсъждат с партньорите си различни начини за оказване на хуманитарна помощ на либийците както по въздух, така и по море", заяви той. Държавният департамент обяви, че отпуска още 17 милиона долара за хуманитарна помощ на пострадалите от конфликта в Либия, с което общата хуманитарна помощ на САЩ достига 47 милиона долара. От новата сума 12 милиона долара ще бъдат преведени на ООН, а 5 милиона долара - на Международния комитет на Червения кръст.

Междувременно Белият дом омаловажи направена разузнавателна оценка, според която силите на либийския лидер Муамар Кадафи са по-добре въоръжени и ще надвият бунтовниците ако конфликтът в Либия продължи дълго, предаде ДПА.

Съветникът на президента Обама за националната сигурност Том Донилън заяви пред журналисти, че оценката на директора на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър е едностранчива и не взема предвид оказвания над режима на Кадафи международен натиск, нито помощта, която биха могли да получат бунтовниците в Либия.

САЩ ще изпратят хуманитарни екипи в източна Либия
netinfo

"Не мисля, че това е най-информативният анализ", каза Донилън.

Според Клапър големият либийски арсенал от руско оръжие означава, че войските на Кадафи са по-добре въоръжени и имат по-добро материално-техническо обезпечение от бунтовниците, което в дългосрочен план би позволило на режима да надделее, пише БТА. "Либия има доста стабилна наземна структура за въздушна отбрана, радари и ракети земя-въздух. Всъщност тя е втората по големина в Близкия изток след тази на Египет", заяви Клапър пред сенатската комисия за въоръжените сили.

Донилън заяви, че тази гледна точка се основава единствено на военния капацитет на силите на Кадафи и не взема предвид различните динамики в региона, включително размириците в Близкия изток с искания за промени в управлението и нарастващата международна изолация на Кадафи чрез налагането на санкции. "Клапър представи анализ на ресурсите на режима. От гледна точка единствено на издръжливост при продължителен конфликт стигате до неговото заключение", каза Донилън.
Той отбеляза, че сега на Кадафи е наложено оръжейно ембарго, което може да ограничи бъдещата му способност да воюва, а освен това расте подкрепата за бунтовниците, които контролират източна Либия.