САЩ са преговаряли с иракски бунтовници, но без успех
САЩ са преговаряли с иракски бунтовници, но без успех / netinfo

Американската администрация е направила в началото на тази година тайно опит да се договори с иракските бунтовници, но опитът се е провалил - страните не са успели да съгласуват взаимно изгодни условия. "

Вестникът пише, че една от основните препоръки на комисията Бейкър-Хамилтън - САЩ да започнат диалог с всички страни в конфликта в Ирак, без Ал Каида - явно е закъсняла. Комисията оповести изводите си миналата седмица. Вашингтон вече е правил опити да преговаря с иракчаните, но неуспешно, отбелязва вестникът.

Предварителното съгласуване за преговори било извършено от иракския премиер Аяд Алауи. Първата среща се състояла на 17 януари в Йордания, във вилата на Алауи в Аман. В нея участвали американският посланик в Ирак Залмай Халилзад и трима лидери на иракски бунтовнически групировки.

По-късно преговорите продължили в Багдад, но атмосферата рязко се влошила, когато към тях се присъединили шестима американски генерали и няколки лидери на иракски общини. Страните започнали да се обвиняват взаимно в ескалиране на напрежението, да поставят все по-неприемливи условия. Последен удар нанесли думите на Халилзад, че той е готов да започне преговори с Иран за положението в Ирак. Сунитите обвинили американците, че са нечестни и прекъснали срещите.