Държавният департамент на САЩ отправи ново предупреждение към юридическите лица в проекта Северен поток-2
Държавният департамент на САЩ отправи ново предупреждение към юридическите лица в проекта Северен поток-2 / getty images
Американският Държавен департамент следи усилията руския газопровод "Северен поток-2" да бъде довършен и анализира информацията за участващите в него компании, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

"Всяко юридическо лице, участващо в "Северен поток-2", рискува американски санкции и трябва незабавно да се откаже от работата си по тръбопровода", каза Блинкън. Той добави, че правителството на Байдън е твърдо решило да спазва законодателството от 2019 и 2020 г., предвиждащо санкции за тръбопровода.

Малко след изявлението на Блинкън сенатор Тед Крус, републиканец и противник на тръбопровода, престана да стопира две номинации на президента Джо Байдън, включително на Уилям Бърнс за директор на ЦРУ, отбелязва Ройтерс.

Байдън смята, че проектът "Северен поток-2" е "лоша сделка" както за Германия и Украйна, така и за съюзниците на САЩ от Централна и Източна Европа, заяви Блинкън.

Източник: БТА