САЩ разполагат военни сили в отговор на безредиците в Близкия Изток
САЩ разполагат военни сили в отговор на безредиците в Близкия Изток / снимка: Reuters, архив

САЩ са на път да изпратят войници на 17 или 18 места в ислямския свят, за да могат да отговорят на размириците, предизвикани от американски филм, възприет от мнозина мюсюлмани като обиден за тяхната религия, съобщи министърът на отбраната Лион Панета, цитиран от АФП.

„Трябва да сме готови за хипотеза, при която тези демонстрации излизат извън контрол”, каза Панета пред списание „Форин полиси”. Той не даде подробности.

Според изданието обаче Пентагонът ще обсъди изпращането на около 50 морски пехотинци за охрана на посолството на САЩ в Судан. 100 морски пехотинци вече бяха разположени в Либия и Йемен, посочва БГНЕС. 

Протестите срещу филма „Невинността на мюсюлманите” започнаха в Кайро във вторник. Десетки хиляди последователи на исляма протестираха вчера в арабски страни срещу лентата. Най-малко седем души загинаха при ескалиране на безредиците в Хартум, Тунис и Кайро.

Междувременно йеменският клон на Ал Кайда призова мюсюлманите да увеличат протестите срещу направения в САЩ антиислямски филм „Невинността на мюсюлманите” и да убият още американски дипломати, предаде Ройтерс.

В изявление, което помести на своя сайт днес, Ал Кайда на Арабския полуостров определя филма като нова глава в „кръстоносните войни” срещу исляма. Тя призовава протестите пред западните посолства да бъдат „крачка към освобождаването на мюсюлманските страни от американската хегемония”.