САЩ приветства новата сръбска конституция
САЩ приветства новата сръбска конституция / netinfo

Съединените щати приветстваха одобряването на новата сръбска конституция, която окачествиха като "положително събитие", но подчертаха, че въпросът за Косово трябва да бъде уреден от ООН, предаде Франс прес.

"Със сигурност е положително събитие, че сърбите решиха с демократичен процес нещо, което можеше да предизвика политически страсти", каза пред журналисти говорителят на Държавния департамент Шон Маккормак.

Твърде трудни въпроси като прекратяването на съюза между Сърбия и Черна гора "бяха решени по ясен и рационален начин" с новата конституция, добави говорителят.

Но в отговор на журналистически въпрос той заяви, че въпросът за Косово е "уреден с резолюция на Съвета за сигурност на ООН и той е отделен процес". Маккормак напомни, че посредникът на ООН Марти Ахтисаари се опитва да изготви до края на годината нов статут за Косово.

Областта, която формално е сръбска, от 1999 г. е под управлението на ООН и НАТО след бомбардировките на Северноатлантическия съюз, с които бе сложен край на репресиите на режима на Милошевич срещу албанските сепаратисти.