САЩ прехвърлят 250 единици тежко оръжие в Източна Европа
САЩ прехвърлят 250 единици тежко оръжие в Източна Европа / БГНЕС

Съединените щати ще прехвърлят общо 250 танка, артилерийски установки, БТР-и и други военни съоръжения в шест страни от Източна Европа, сред които и България, заяви в естонската столица Талин американският министър на отбраната Аштън Картър, цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс.

Ген. Брийдлав: НАТО ще разположи танкове в България

Целта е да бъдат успокоени съюзниците по НАТО, разтревожени от заплахи от Русия и от терористични групировки. Шефът на Пентагона каза, че трите балтийски държави - Литва, Латвия и Естония, както и България, Румъния и Полша, са се съгласили да приемат това военно оборудване. Част от техниката ще бъде разположена и в Германия.

Всеки комплект от тези оръжия ще бъде достатъчен да се въоръжи бойна рота (около 150 войници) или батальон (около 750 войници) и "ще отиде най-малко на временна основа в една от тези страни". Според Картър този "подвижен" арсенал ще обикаля из региона за обучение и военни маневри и ще включва бойни машини "Брадли" и самоходни артилерийски оръдия. Ройтерс цитира неназовани източници, според които голяма част от този арсенал вече се намира в Европа и въпросът е само той да се предислоцира по подходящ начин, който още не е обявен.

Решението на САЩ да разположат тежки оръжия близо до руските граници има за цел да ускори и улесни разполагането на ротационни американски сили за участие в зачестяващите натовски военни учения след руското анексиране на украинския Кримски полуостров м.г. Тези намиращи се винаги в готовност на място военни ефективи, макар и да не се предвижда значително участие или постоянно разполагане на американски войски, ще повишат значително капацитета на създаващите се сега натовски сили за бързо реагиране, благодарение на които НАТО ще получи възможност да отговаря по-бързо на всяка военна криза, възникнала в региона.

US генерал: Действията на Путин напомнят за тези на Хитлер

Освен това по този начин Америка подчертава ангажимента си да помага на своите съюзници да отблъскват растящите заплахи по източните и южните фронтови линии на Европа, отбелязва АП. Обявявайки подробности по решението на Вашингтон, Картър бе заобиколен от военните министри на трите балтийски страни. "Вие вече загубихте веднъж своята независимост. Щом НАТО е до вас, това никога повече няма да се случи", заяви той. "САЩ и останалите съюзници от НАТО са абсолютно ангажирани със защитата на териториалната цялост на Естония, Латвия и Литва", добави шефът на Пентагона.

В отговор естонският военен министър Свен Миксер приветства американското решение и каза, че страната му е готова да приеме складиране на американски тежки оръжия на своя земя, както и ротационното присъствие на американски войски.

Според него допълнителното западно военно присъствие тук ще бъде спирачка за намеренията на Русия, която смята, че има военно превъзходство в този регион, и може да промени сметките на президента Владимир Путин. Колегите на Миксер от Литва и Латвия също дадоха израз на дълбоките си опасения за заплахите, произлизащи от Русия. Те посочиха, че новите военни планове са израз на съюзническа солидарност в алианса.

Страните, в които ще бъде разположено американското оръжие, са избрани заради своето близко местоположение до тренировъчни полигони с цел да се намали времето и цената за транспортирането му при военни маневри.

Русия реагира остро на американските планове. Високопоставен служител на руското министерство на отбраната каза малко преди началото на европейската обиколка на Картър, че разполагането на танкове и тежки оръжия в страни от НАТО край границите на Русия ще бъде най-агресивният ход на САЩ след края на Студената война. Москва отрича да има агресивни намерения.

Американският министър на отбраната каза пред колегите си от трите балтийски страни, че Съединените щати ще работят с натовския киберцентър в Естония, за да помогнат на съюзниците да разработят отбранителни киберстратегии и други защитни механизми срещу компютърни атаки.

Източник: БТА