Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
Американският президент Доналд Тръмп заяви от Белия дом, че САЩ ще се изтеглят от подписаното през 2015 г. международно споразумение, целящо да не позволи на Иран да разработва ядрено оръжие, предаде Ройтерс.

Президентите на САЩ и Франция призоваха за ново споразумение с Иран

През юли 2015 г. Иран, петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН (Русия, Великобритания, Китай, САЩ, Франция) и Германия постигнаха споразумение в Техеран. Разработеният от тях подробен План за съвместно действие предвижда отмяна на санкциите на ООН, САЩ и ЕС, наложени върху Иран заради ядрената му програма, в замяна на което Техеран се ангажира с отказ от обогатяването на уран.

Доналд Тръмп
БГНЕС

"Днес обявявам, че САЩ ще се изтеглят от ядрената сделка с Иран", каза Тръмп. Президентът подчерта, че ядреното споразумение е "ужасна, едностранчива сделка, която не е донесла мир и никога няма да го направи", предаде Асошиейтед прес. Тръмп посочи, че ще възстанови санкциите на САЩ срещу Техеран, предаде Франс прес.

Израел заяви, че разполага с неоспорими доказателства за тайна иранска ядрена програма

Президентът съобщи, че американският държавен секретар Майк Помпейо е на път към Северна Корея и до часове ще е пристигнал. Президентът добави, че двете страни вече са се договорили за датата и мястото на срещата на върха между него и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Президентът на Иран Хасан Рохани
БГНЕС

Иранският президент Хасан Рохани каза, че Иран ще остане в ядреното споразумение без САЩ.

Лидерите на ЕС ще обсъдят излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран и агресивната търговска политика на Вашингтон на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани в София на 17 май, написа председателят на Европейския съвет Доналд Туск в Туитър, цитиран от ДПА и ТАСС.

"Реалната политика на Доналд Тръмп, иранската сделка и търговията ще се сблъскат с единен подход на Европа. Лидерите на ЕС ще обсъдят и двата въпроса на срещата на високо равнище в София идната седмица", заяви Туск.

Президентът на Франция Еманюел Макрон каза, че ще работи за по-широко споразумение за иранската ядрена дейност, балистична програма и регионална политика след оповестеното изтегляне на САЩ от сключеното през 2015 г. споразумение. Макрон написа в Туитър, че Франция, Германия и Великобритания съжаляват за американското решение и "ще работят заедно" за "по-широко" споразумение, предаде Франс прес.

Върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини призова международната общност да се придържа към ядреното споразумение, въпреки изтеглянето на САЩ от него. Могерини каза, че е обезпокоена особено от обявяването на нови санкции тази вечер. ЕС е "решен да запази" ядреното споразумение, увери Могерини.

Британската министър-председателка Тереза Мей също каза, че съжалява за решението на президента Тръмп.
БГНЕС, БТА