Президентите на Китай и САЩ Си Цзинпин и Джо Байдън
Президентите на Китай и САЩ Си Цзинпин и Джо Байдън / БТА
САЩ и Китай проведоха тази седмица разговори за безопасността на взаимодействието между въоръжените си сили за първи път от повече от две години, съобщиха американските военни, предаде АФП.

Възобновяването на разговорите се случи, след като президентът на САЩ Джо Байдън и китайският му колега Си Дзинпин се договориха на срещата на върха през ноември да възстановят комуникациите между военните и да намалят напрежението между двете страни.

От 2 до 4 април американски и китайски военни представители се срещнаха за работната група по Военноморското консултативно споразумение в Хавай - първите такива срещи след виртуалното събитие в края на 2021 г., се казва в изявление на Индо-тихоокеанското командване на САЩ (INDOPACOM).

Споразумението е "основното средство на INDOPACOM за пряко обсъждане на въздушната и морската оперативна безопасност" с китайските военни, каза в изявлението полковникът от американската армия Йън Франсис, ръководител на американската делегация.

"Откритата, директна и ясна комуникация с НОА - и с всички други военни сили в региона - е от изключителна важност, за да се избегнат инциденти и недоразумения", каза Франсис, използвайки съкращението за Народноосвободителната армия - китайската армия.

От INDOPACOM заявиха, че по време на срещите тази седмица - последната от поредица, която датира от 1998 г. - американските и китайските официални лица са "направили преглед на събитията, свързани с безопасността, през последната година и са обсъдили поддържането на морската и авиационната оперативна безопасност и професионализъм".

Съединените щати многократно са изтъквали инциденти през последните години, при които според тях китайски военни самолети и кораби са действали по опасен начин в близост до американски и съюзнически самолети и кораби.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин предупреди преди Байдън и Си да се договорят за възобновяване на преговорите между военните, че инцидентите имат потенциал да излязат извън контрол, особено при липсата на открити линии за комуникация между американските и китайските сили.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на ден
БГНЕС