Саркози призова Гордън Браун да изостави възгледите си, че ЕС е старомоден
Саркози призова Гордън Браун да изостави възгледите си, че ЕС е старомоден / netinfo
Френският президент Никола Саркози призова британския министър на финансите Гордън Браун да изостави възгледите си, че Европейският съюз е "старомодна" организация, когато наследи Тони Блеър на премиерския пост, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Определяйки Браун като един от най-добрите финансови министри в Европа, Саркози каза: "За десет години Гордън Браун издигна и модернизира британската икономика. Надявам се, че като се премести от номер 11 на номер 10 на "Даунинг стрийт", ще разбере, че Европа не е старомодна."

Изявлението на Саркози изтъква силното безпокойство, което редица лидери на ЕС изпитват от европейската политика, която Браун ще следва, отбелязва ФТ. Като финансов министър на Великобритания Браун се ограничаваше до това да иска

икономически реформи в ЕС, но често изглеждаше готов да се дистанцира от Брюксел заради национални политически цели, смята изданието.

Апелирайки към Браун да се съгласи с необходимостта от опростен конституционен договор за ЕС, Саркози заяви пред "Файненшъл таймс": "Европа се нуждае от Обединеното кралство и Обединеното кралство се нуждае от Европа”.