Саркози и Барозу са разговаряли за освобождаването на медиците
Саркози и Барозу са разговаряли за освобождаването на медиците / снимка: BGNES

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и френският президент Никола Саркози разговаряха няколко пъти тази нощ по телефона, за да уговорят освобождаването на петте български медицински сестри и палестинския лекар и за незабавното им репатриране, предаде Франс прес.

Саркози и Барозу на няколко пъти обсъждаха графика на евентуалното споразумение за освобождаването на медиците и незабавното им репатриране, се казва в комюнике на френското президентство. „Тези разговори бяха продължение на множеството контакти през последните дни между Саркози и Барозу по случая с българските медици”, заяви говорителят на президентството Давид Мартинон. „По същите причини в момента Сесилия Саркози, придружавана от Бенита Фереро-Валднер, еврокомисар по външната политика, и Клод Геан, главен секретар на Елисейския дворец, се намират от неделя сутринта в Либия”, се казва в комюникето на Елисейския дворец.

Европейски дипломатически източник заяви, че френският президент е обещал да помогне за модернизирането на болницата в Бенгази, където сестрите и доктора са работели, в замяна на тяхното репатриране за България. По-рано представител на ЕС обяви в изявление, че комисарят по външните работи на блока Бенита Фереро-Валднер и съпругата на френския президент Никола Саркози са заминали за северноафриканската държава “като част от усилията за освобождаване на българските сестри и палестинския лекар”, предаде Ройтерс.

“Европейската комисия се надява, че тази ситуация, която е толкова болезнена и продължи толкова дълго, може да бъде разрешена в хуманен дух”, се казва в изявлението, което не дава повече подробности. От своя страна електронната страница на френското списание “Le Point” твърди, че шестимата медици ще отлетят за София, заедно със Сесилия Саркози и Клод Геан, на борда на френския правителствен самолет.