/ iStock/Getty Images
Санитарният пропуск, който е необходим за много дейности във Франция, от днес вече е в сила и за тийнейджърите. Мярката вече важи за подрастващите от 12 до 17 години.

Във Франция непълнолетните в тази възрастова група имат възможност да се ваксинират срещу коронавирус едва от юни, поради което изискването влезе в сила за тях по-късно.

Санитарният сертификат съдържа QR код, който удостоверява че човек е ваксиниран срещу ковид, прекарал е причиняваното от новия коронавирус заболяване през последните 6 месеца или си е дал наскоро отрицателен тест. Пропускът се изисква за посещение на ресторант, вътрешни полети и пътуване с влакове, за ходене на кино или на байсейн.

Засега не е ясно до кога ще е в сила мярката. Въпреки че епидемичната обстановка във Франция се поуспокои от средата на миналия месец, сега се подготвя законопроект, с който изискването да остане в сила и след 15 ноември.

Правителството иска да има възможност санитарният пропуск да остане в сила до лятото на следващата година, заяви вчера негов говорител.
Сега около две трети от подрастващите между 12 и 17 години във Франция са напълно ваксирирани. Това се отнася и за 84 процента от всички французи, навършили 12 години.

Ваксинацията на децата е деликатен въпрос във Франция и един от поводите за седмичните демонстрации срещу санитарния пропуск, отбелязва АФП.
Самите протести обаче утихват. На 7 август в тях участваха общо над 237 хиляди души, а в последната събота - едва около 64 хиляди.

Освен това ваксинацията на непълнолетните си остава предмет на научни дебати, предвид много слабия риск от тежко прекарване на ковид при тази възрастова група.

Френското правителство разреши непълнолетните да имат право на безплатни PCR  тестове за коронавирус до 15 октомври.
БТА