Само един румънски имигрант на 1 януари в Лондон
Само един румънски имигрант на 1 януари в Лондон / снимка: БГНЕС, архив

Британските медии правеха катастрофични прогнози за вълна от български и румънски имигранти, но май са открили само един румънец: Виктор Спиреску, пристигнал на 1 януари в кралството и превърнал се в знаменитост.

Непрекъснато по интервюта и телевизионни предавания, 30-годишният румънец е лицето на онези работници мигранти, от чийто масов наплив Великобритания се страхуваше. С бежова вълнена шапка, пусната до очите, с рядка набола брада, младият мъж бе сюрпризиран на летище Лутън от гора от камери и двама депутати в деня, когато се вдигнаха ограниченията за работа на гражданите на Румъния и България.

Той привлече вниманието, тъй като бе един от малцината слезли от самолета от Търгу Муреш и пристигащ за пръв път в Обединеното кралство, съобщава БГНЕС.

„Не съм дошъл да крада страната ви. Дошъл съм да работя и след това да се върна у дома”, защити се веднага младият румънец, който е оставил годеницата си в Трансилвания, докато спечели достатъчно пари, за да ремонтира жилището, което са си купили там.

„Дейли Телеграф” дори изпратил свой представител на място, за да интервюира 19-годишната Каталина, като я е заснел пред порутената къща на двойката в село Пелисор.

Според „Таймс” Виктор Спиреску е работил в Румъния като овчар, електротехник и механик и след пристигането си във Великобритания вече си е намерил работа като мияч на коли.

Самият той не може да се начуди на новопридобитата си известност. Когато отида в супермаркета, всички ме гледат. Чух едно момиченце да казва на майка си, че съм мъжът от телевизията, разказа Спиреску пред Скай Нюз, добавяйки, че досега хората да се отнасяли много приятелски.

Заради тревогите, породени от пълното отваряне на трудовия пазар за работници от двете най-бедни страни от Евросъюза, премиерът Дейвид Камерън ограничи достъпа на имигранти до социалните помощи.

В интервю за Би Би Си той отказа да посочи колко българи и румънци се очакват в кралството и припомни, че лейбъристкото правителство е подценило проблема с пристигащите имигранти от Полша в Евросъюза през 2004 г., а те са надхвърлили един милион.