затвор белезници
затвор белезници / ThinkStock/Getty Images
Той беше уволнен от университета в Санкт Петербург
Известният руски историк Олег Соколов, който призна, че е убил приятелката си и после разчленил трупа й, ще остане впредварителния арест до 8 януари, постанови днес съд в Санкт Петербург. Соколов освен това беше уволнен от университета, в който работеше, предаде Франс прес. Убийството породи дебат в Русия за ненаказаността на извършителите на домашно насилие.

Соколов беше ръководител на катедра по история в държавния университет на Санкт Петербург. Той е голям специалист по Наполеон.

В събота полицията в града извади очевадно пияния преподавател от река Мойка. Той носеше там раница, в която полицаите откриха две женски ръце и сигнален пистолет. След това полицията откри други фрагменти от човешко тяло на няколко километра от първото място, в друга река. После 63-годишният историк призна, че е убил и разчленил приятелката си, 24-годишната Анастасия Ешченко, която била негова бивша студентка.


Обсебен от Наполеон професор обезглави любимата си и хвърли части от разчлененото й тяло в река (СНИМКИ)


Днес в съдебната зала Соколов се разрида, скри с ръце лицето си, а после обвини жертвата си, че първа го е нападнала. Той разказа, че в последно време младата жена направо полудявала, когато ставало дума за неговите деца от предишен негов брак. В съда ученият разказа, че жената, която той мислел за идеална, се била променила. Соколов допълни, че тя го нападнала с нож. "Аз съм шокиран, изпитвам угризения", каза той. Адвокатът му Александър Почуев пък спомена за възможността по време на процеса да се пледира за легитимна защита.
По-рано днес братът на жертвата - Сергей, каза, че в основата на убийството била ревността. "Сестра ми му каза, че ще ходи на рожден ден на приятел студент. Той я преби, тя излезе въпреки това, но после се прибра", разказал Сергей.

Руски асоциации виждат в този случай нова илюстрация на епидемията от домашно насилие над жени в страната, в момент, в който Русия в повечето случай декриминализира семейното и съпружеското насилие. Правозащитничката Алена Попова обвини руската съдебна система, че е загнила и че защитава насилниците, докато се стигне до трупове. Тя каза, че убийството на младата жена е можело да бъде предотвратено.

Според руския в. "Московский комсомолец" и според петиция в сайта Change.org Соколов е бил обвиняван и в миналото за прояви на насилие. Хората, подписали се под петицията, обвиняват ръководството на университета, че не е реагирало спрямо преподавателя, чието поведение е обрисувано като "чудовищно".

На първо време директорът на Института по история към университета, в който работи Соколов - Абдула Дадудов, изтъкна качествата на професора и каза, че нито неговите студенти, нито неговите колеги са се оплаквали от него. Но след като днес стана ясно, че Соколов ще остане в ареста, той беше отстранен от поста си.

Студентка, която е имала връзка с преподавателя, през 2008 г., е внесла жалба, че той я вързал на стол, удрял я по лицето и я заплашил да я дамгоса с нагорещено желязо, когато тя му казала, че иска да го напусне, разкрива още "Московский комсомолец". Изданието публикува жалбата на момичето. А авторите на петицията пък казват, че срещу преподавателя не са били предприети никакви дисциплинарни мерки. Те адресираха петицията си до президента Владимир Путин, който също е учил в този университет и настояват за оставки на ректора и на други университетски ръководни кадри. Студент пък разказа пред Франс прес, че склонността към насилие на преподавателя била известна, че имало предупреждения, но никой не обърнал внимание.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи убийството като ужасяващо престъпление, но отказа да го обвърже с един по-широк дебат. "В такива ситуации, когато всичко, както изглежда, показва, че става дума за проява на лудост, убиецът е този, който трябва да бъде обвинен", заяви Песков.
БТА