/ Gulliver/Getty Images
Пресконференция на испанския министър-председател Педро Санчес и литовския президент Гитанас Науседа във военновъздушна база в Литва беше прекъсната, след като испански изтребители бяха вдигнати по тревога заради излитане на руски военен самолет от Калининградска област, предаде Ройтерс.

Излъчване на живо показа как пресконференцията, провеждана пред носа на изтребител в база "Шауляй", беше прекъсната три минути след началото, тъй като пилоти се затичаха към самолета и се качиха в кабината.
Науседа за кратко продължи да говори, но после двамата със Санчес бяха отведени настрани. Подиумите и знамената бяха преместени, а представителите на медиите се разпръснаха, за да освободят пътя за излитане.

Испански изтребители, разположени в Литва като част от мисия на НАТО за охрана на балтийското въздушно пространство, излетяха, след като беше получена информация, че от руската Калининградска област е излетял изтребител, без да подаде план за полет, каза литовски военен говорител.

След излитането пресконференцията беше възобновена и Санчес благодари на пилотите за "усърдната работа, която вършат за защита на териториалната цялост на Литва, както току-що видяхме".

Говорител на литовския президент заяви, че не е имало опасност за Санчес или Науседа.
БТА