Русия въведе санкции срещу Либия
Русия въведе санкции срещу Либия / снимка: Reuters

В съответствие с резолюция 1970 на Съвета за сигурност на ООН президентът на Русия Дмитрий Медведев подписа указ за въвеждане на санкции срещу Либия, предаде ИТАР-ТАСС.

С указа на президента до второ нареждане се забранява доставката на всички видове въоръжение и свързаните с тях материални средства, в това число огнестрелно оръжие и боеприпаси, бойни машини и военна техника, военно оборудване и резервни части към тях. Забранява се и оказването на техническа, финансова и друга помощ, свързана с военни дейности.

На територията на Русия, в това число на пристанищата и летищата, ще се извършва контрол на товарите за и от Либия, за да се следи спазването на забраната за износ на оръжие, военна техника и боеприпаси, допълва БТА.

Забраната не се отнася за доставките на военно имущество, предназначено изключително за хуманитарни или защитни цели. Според ИТАР-ТАСС това условие обхваща защитно снаряжение, бронежилетки и каски, които се използват в Либия от представители на ООН, на средствата за информация и на хуманитарни организации, при условие, че става дума изключително за лично ползване.