Русия и Турция са под наблюдение заради интернет цензура
Русия и Турция са под наблюдение заради интернет цензура / www.sxc.hu

Все повече стават страните, които нарушават свободата на словото в интернет, съобщи организацията "Репортери без граници", която тази година поставя под наблюдение Русия и Турция, предаде Франс прес.

Списъкът на най-големите нарушители на свободата на изразяване в интернет от тази година отново включва Саудитска Арабия, Бирма, Китай, Северна Корея, Куба, Египет, Иран, Узбекистан, Сирия, Тунис, Туркменистан и Виетнам.

"Засилването на контрола в интернет пространството във все повече страни се сблъсква с мобилизиране на гражданите в интернет, които стават все по-изобретателни и солидарни", изтъква организацията.

Близо шейсет страни са били засегнати през 2009 г. от интернет цензура, два пъти повече в сравнение с предишната година.

Сред страните под наблюдение "Репортери без граници" поставят и няколко демокрации като Австралия, заради желанието на правителството да въведе система за контрол върху интернет, и Южна Корея, където твърде строгите закони ограничават интернет потребителите, накърняват тяхната анонимност и насърчават автоцензурата.

Русия е упреквана за арести и преследването на блогъри, за блокирането на сайтове, определени като екстремистки, допълва БТА. Причината за включването на Турция в списъка на страните под наблюдение е блокирането на хиляди сайтове, в това число и на Youtube, отбелязва организацията. За трета година докладът на "Репортери без граници" е публикуван по случай световния ден срещу киберцензурата.

"Репортери без граници" в сътрудничество с Гугъл връчиха вчера първата награда "гражданин на интернет" на ирански киберфеминистки от интернет сайта www.we-change.org.