Русия и Германия в спор: да се даде ли конското месо на бедните
Русия и Германия в спор: да се даде ли конското месо на бедните / Reuters

Предложението на германския министър на развитието Дирк Нибел да се дадат на бедните продуктите с конско месо, заради които в Европа се вихри скандал, е недопустимо. Това смята Генадий Онищенко, ръководител на руската служба за контрол и надзор на санитарно-епидемиологичното благосъстояние на населението и защитата на потребителите (Роспотребнадзор).

По-рано министърът на икономическото развитие на Германия Дирк Нибел предложи месните продукти, които неправомерно съдържат конско месо, да бъдат дадени на бедните, припомни Интерфакс.

„Оказва се, че това, което по всички правила трябва да бъде изхвърлено, се предлага за храна на определени граждани на Европейския съюз, включително и в Германия само защото те живеят в бедност", коментира Онищенко.

По думите на Нибел пък в света има 800 млн. души, които "са много гладни". "Дори в Германия има хора, които изпитват финансови трудности, дори да си осигурят храна. „Смятам, че ние тук, в Германия, не можем просто така да си позволим да изхвърляме храна", допълнил министърът.