Русия и Франция решително осъдиха атентата в Бейрут
Русия и Франция решително осъдиха атентата в Бейрут / снимка: БГНЕС

Русия най-решително осъжда днешния атентат в центъра на Бейрут, в резултат на който загина бившия ливански министър на финансите Мохамед Шатах, предаде ИТАР-ТАСС.

„Изразяваме дълбоки съболезнования на роднините и близките на Мохамед Шатах и на останалите загинали и пожелаваме най-скорошно оздравяване на ранените”, заяви Александър Лукашевич, говорител на руското външно министерство. „В Москва най-решително осъждат това нечовешко престъпление. Неговата цел е очевидна - да засили още повече политическото и религиозно напрежение в страната, да тласне Ливан към криза с непредсказуеми последствия”, допълни той.

Русия изрази солидарността си с правителството и народа на Ливан и призова политическите сили да не се поддават на провокациите, като проявят сдържаност в името на висшите интереси на страната. „Отново изразяваме принципната позиция на Русия в подкрепа на решаването на проблемите на Ливан чрез национален диалог, като се отчитат интересите на всички слоеве и групи от населението на страната”.

Френският президент Франсоа Оланд също остро осъди „подлия”, по думите му, атентат с кола бомба, извършен тази сутрин в центъра на Бейрут, предаде АФП. В  комюнике Елисейският дворец уточнява, че Франсоа Оланд „се чу по телефона с (ливанския) президент Слейман и му обеща своята подкрепа за опазването на стабилността и сигурността в Ливан”, посочва БТА. Френският президент „призовава всички страни да работят по запазването на единността на страната”, се казва в заключение в комюникето.

При днешния атентат загина Мохамед Шатах, бивш министър на финансите и близък съветник на сунита Саад Харири, лидер на коалицията „14 март”, противник на режима на Башар Асад и Хизбула и поддръжник на сирийската опозиция, информираха членове на коалицията и Националната информационна агенция на Ливан. Още четирима загинаха при атентата, който разруши една от пътните артерии в центъра. ИТАР-ТАСС съобщава за 70 ранени при взрива, като цитира ливанското министерство на здравеопазването.